Piața Sfatului

Activități: Arhitectură, Urbanism, Design Urban
Stadiu: Concurs Arhitectură
Locație: Brașov

Autori: Arh. Alexandru Belenyi, Arh. Irina Niculescu Belenyi, Arh. Maria Duda, Urb. Corina Chirilă, Arh. Urb. Andrei Mitrea, Arh. Andrei Cumpănășoiu, Arh. Teodora Elena Pascu, Arh. Zenaida Elena Florea, Arh. Anastasia David Limona, Arh. Andrei Moldoveanu, Arh. Daniela Ioniță
Colaboratori specialități: Light design Paul Sehlanec, Peis. Diana Culescu, Arheo. Andrei Măgureanu, Urb. Reinhold Stadler, Graf. Artemisa Pascu, Graf. Andrei Grosu, Ing. Lucian Dobrescu- instalatii sanitare, Ing. Laurentiu Apostol- instalatii electrice, Ing. Gabriela Ceausu-instalatii electrice



 

Imaginea de ansamblu a străzilor din centrul vechi al Brașovului este formată din terase cu recuzite excesive, separate complet de viața din spatele fațadelor istorice. Scopul nostru este de a transforma aceasta relație perforată la momentul actual într-o colaborare între obiecte spațiului public și mediul în care ele se află. Asta înseamna acceptarea realitații din spatele fațadelor istorice: un Innenstadt în ruină. Interacțiunea înseamnă o oportunitate pe care noi am creat-o prin intermediul Obiectelor Pretext, ele au un scop variabil, astfel publicul este invitat sa își aducă propria viziune de cum aceste mobiliere urbane pot fi folosite.

 

Piata Sfatului Concurs Cover

Strategia noastră este formată din trei propuneri:

1. Planul Nolli arată o neglijare spațiului privat în Innerstadt. Drept dovadă avem curți interioare in ruină, multe din ele fiind închise pentru publicul interesat in explorarea arhitecturii istorice.

2. Utilizarea la momentul actual al centrului istoric este majoritar concetrată pe turism, încurajând astfel plecarea rezidenților zonei. Dovada este prezența a 300 de cazări Airbnb, case de oaspeți și hoteluri. Un declin al calității de viața in centrul istoric au forțat riveranii sa se mute din zonă.

3. Mobilierul stradal este supra-specializat, cel mai des întâlnit tip fiind scaunele de la terasele private, unde pot sta doar clienții care plătesc. Dovada este prezența a aproximativ 3688 de scaune care aparțin servicilor de mâncare și hoteliere, comparativ la doar cele 330 de scaune de uz public.

Harta Piata sfatului
Obiecte pretext plansa 1
Piata Sfatului Harta 1 si 2
Piata Sfatului Harta 3 si 4
Piata Sfatului Harta 5 si 6
Harta 7 si 8 Oficial Piata Sfatului

Dorim sa păstrăm Piața Sfatului majoritar goală. De aceea am plasat tot mobilierul fix si copacii în două zone. Astfel obiectele pretext sunt umbrite și neîntrerupte. În plus, am redus numărul de terase cu spații afară pentru a încuraje refolosirea spațiului interior derăpănat.

Plan opt.png
sectiuni piata sfatului opt

A treia propunere constă în obiectele pretext care au scopul de a stimula publicul să petreacă mai mult timp in spațiul public. Nu au doar un singur scop, astfel invintând trecătorul să aibă o interacțiune-joc. De asemenea, ele au pot avea scopuri multiple, cum ar fi public speaking, de-a v-ați ascunselea, spectacole, astfel ele permit interacțiune si acțiune.

Diagrame Obiecte Pretext Piata Sfatului 1
Diagrame Obiecte Pretext Piata Sfatului 2

A doua noastră propunere are legătură cu ierarhia inversată a centrului istoric, și anume faptul ca turismul este prioritizat față de locuințe, iar locuințele vin înaintea educației. Această ordine nu este sustenabila pentru viitorul Brașovului. Noi propunem o ierarhie diferită: mai înâi să fie educația, apoi locuințele, iar la final turismul.

Render 2 si Cover Piata Sfatului

Prima noastră propunere confirmă importanță spațiului public în înăuntrul și în jurul centrului istoric. Calitatea locuințelor a scăzut dramatic, separarea între rezidenți si turiști este clar vizibilă. Propunem o strategie pe termen scurt și mediu pentru pregătirea centrului istoric pentru viitoare intervenții în timp ce Piața Sfatului este construită. Aplicam urbanism tactic, introducând căi de acces și explorare, obiecte pretext in jur și multe altele.

Sectiune Stradala 1 50 Piata Sfatului
Render 4 Piata Sfatului

Fântâna mare este acum un spațiu accesibil, care seamănă cu un mic iaz. Nu am manipulat în mod semnificativ placa de beton existentă. Am plantat mai mulți copaci: ei contribuie acum la un microclimat plăcut, potrivit pentru diferite vârste și diverse activități. Ne-ar plăcea să vedem profesori care predau cursuri în acest spațiu. Pe părțile laterale ale pieței am îndepărtat aproximativ patru metri de placă de beton, pentru a permite atât realizarea unui tunel subteran de utilități, cât și inspecțiile periodice la subsoluri și fundații, deoarece proprietarii se plâng de infiltrații. Aceasta este o problemă serioasă: reabilitarea pieței nu are sens dacă clădirile de pe laturile sale se degradează încet.

faceboook_1
instagramm

Birou de Arhitectură "Alexandru Belenyi"
Str. Theodor Aman 12, Sector 1, București
office@baab.ro

Politica pentru Protecția Copiilor || Child Protection Policy

© 2023, BAAB