Orașul ca sală de clasă

Activități: Design Urban, Urbanism, Mobilier
Stadiu: Realizat
Locație: Brașov

 

Programul educațional de inovare „Orașul ca Sală de Clasă” este etapa de maturizare a proiectului HUB- IN și propune un accelerator al ideilor de urbanism tactic, în care elevi și studenți realizează prototipuri de mobilier urban in situ, în zona istorică a Brașovului, în interiorul fostelor ziduri de fortificație.

Programul de inovare, în patru etape, pe durata unui an, este unul experimental, și implică un proces iterativ de analiză și reflecție. Acesta folosește elemente ale metodologiei de Design Thinking și parcurge următoarele etape: ideație, prototipare, testare, pitch.

 

Timeline Scoala de Vara
poza de grup brasov

Obiectivul pe termen lung constă în echilibrarea modului în care localnicii, turiștii și comercianții interacționează cu spațiul public, oferind o platformă practică pentru educație.

Prima etapa a constat în organizarea unui treasure hunt. Workshop-ul a vizat explorarea cetății Brașov, cu accent pe elemente arhitectural-culturale mai puțin cunoscute sau ascunse.

W1 poza 2
W1 poza 1

Spațiul urban poate susține o comunitate urbană rezilientă sau poate exclude anumite grupuri sociale. Elevii, în special adolescenții, sunt unul dintre aceste grupuri. Centrul Istoric al orașului Brașov este neprimitor pentru elevi, deși aceștia sunt utilizatorii principali ai zonei, depășind numărul rezidenților permanenți (aproximativ 5.000).

Al doilea workshop, derulat pe parcursul a două zile, a avut drept scop să îi facă pe participanți să deprindă cum se dezvoltă o relație cu un anumit loc din oraș, cum să și-l aproprie și să-l cunoască în profunzime.

w2 poza 1
w2 poza 2
w2 poza 3

În iulie 2023, a fost organizată prima ediție a programului educațional de inovare ”Orașul ca Sală de Clasă”, ce a vizat dezvoltarea unui accelerator de proiecte de urbanism tactic, implicând peste 40 de elevi și studenți, împreună cu 9 mentori. Aceștia au explorat zona cetății, au colectat date, au identificat 4 locații potențiale pentru intervenții, au propus și construit minim 12 prototipuri de instalații urbane, cu ajutorul Trusei de Design Urban, testându-le pe teren, și ulterior, acestea au fost transformate în intervenții permanente.

banca elevi 2
Studiu Hub In 31
banca brasov constructie
banca elevi.png
banca zoomed in

Cel de-al patrulea workshop încheie, în mod oficial, programul educațional „Orașul ca Sală de Clasă”. Scopul acestui workshop a fost, pe de-o parte, o reflecție asupra întregului proces educațional, dar și revizuirea exercițiilor și a materialelor folosite de-a lungul anului. Participanții, împreună cu mentorii, au discutat posibile îmbunătățiri ale design kit-ului și ale manualului asociat, precum și activitățile din primele două workshop-uri, cu intenția de a le ajusta și îmbunătăți.

w4 poza 1
w4 poza 2

Rezultatele au fost prezentate unui juriu format din actori relevanți. Împreună cu participanții, au fost selectate 10 prototipuri de mobilier urban pentru a fi construite și amplasate în spațiul public pentru o durată de 36 luni. Prototipurile selectate au fost îmbunătățite de echipa noastră împreună cu un constructor pentru a asigura elementele de design, siguranță și rezistență.

detaliu banca 2
detaliu banca 1
banca 1 pdf
banca 1 pdf 2

La final tinerii au dobandit cunoștințe aprofundate legate de patrimoniul istoric și cultural, regenerare urbană, iluminat public și arhitectural, istoria arhitecturii, antreprenoriat, inovare și implicare civică. Orașul a dobândit patru noi amenajări urbane - prima infrastructură socială gândită și proiectată de adolescenți, pentru adolescenți, tineri și publicul larg. Proiectul a fost bine primit de comunitatea locală.

banca perspectiva brasov
banca fata care sta in maini brasov
brasov poza lunga
brasov banca discutie
Brassai detalii 1
faceboook_1
instagramm

Birou de Arhitectură "Alexandru Belenyi"
Str. Theodor Aman 12, Sector 1, București
office@baab.ro

Politica pentru Protecția Copiilor || Child Protection Policy

© 2023, BAAB