Ghid de acupunctură urbană

Termenul de acupunctură urbană este folosit frecvent, dar nu are o definiție clară. Tipul intervențiilor care sunt asociate cu această etichetă (proiecte mici, cu caracter local, realizate de multe ori de comunitate etc.) există deja de multă vreme în oraș.

acupunctura_urbana_bv_02
acupunctura_urbana_bv_11
acupunctura_urbana_bv_12
acupunctura_urbana_bv_14

An:  2019
Locație: Brașov
Colaboratori: Caterina Roșca, Corina Chirilă
Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și World Bank Group

Deși atribuirea termenului unui autor originar ar contrazice însăși filozofia din spatele lui, primele mențiuni sunt în discursul professional al arhitecților Marco Casagrande și Jamie Learner (fost primar al orașului Curitiba, Brazilia). Marco Casagrande consideră că orașul este un corp energetic asupra căruia se poate acționa, prin intermediul unor proiecte de mici dimensiuni. Acestea se realizează în centrii vitali ai organismului urban și generează restabilirea unui echilibru energetic.

acupunctura_urbana_bv_03
acupunctura_urbana_bv_06
acupunctura_urbana_bv_05
acupunctura_urbana_bv_04

Jamie Learner folosește termenul într-un sens mult mai deschis și este de părere că “Intervențiile strategice punctuale pot crea energie și pot ajuta la consolidarea unor scenarii existente. Aceasta este acupunctura urbană - revitalizează zone bolnave sau epuizate printr-o simplă „atingere” a unui punct cheie. La fel ca în medicină, intervenția va declanșa reacții pozitive în lanț, va ajuta la vindecarea și îmbunătățirea întregului sistem.”

acupunctura_urbana_bv_13
acupunctura_urbana_bv_09
acupunctura_urbana_bv_07
acupunctura_urbana_bv_08
acupunctura_urbana_bv_15
acupunctura_urbana_bv_10
faceboook_1
instagramm

Birou de Arhitectură "Alexandru Belenyi"
Str. Theodor Aman 12, Sector 1, București
office@baab.ro

Politica pentru Protecția Copiilor || Child Protection Policy

© 2023, BAAB